Skip to main content
TAXEDU

Impozitul

Impozit: definiție și tipuri

Impozitul îmbracă diverse forme, dar întotdeauna este vorba despre banii încasați de un stat. Acești bani se folosesc apoi pentru a finanța anumite unități sau servicii, cum sunt spitalele, școlile, muzeele, bibliotecile etc. Cele mai obișnuite impozite aplicate persoanelor fizice sunt:

 • impozitul pe venit (un procentaj dat statului din câștigurile individuale);
 • impozitul pe consum: TVA (taxa pe valoarea adăugată) și accizele la tutun, alcool, produse energetice și unele bunuri specifice, cum ar fi cafeaua în Germania;
 • impozitul pe proprietate (pe baza valorii terenului și a bunurilor imobiliare);
 • tarife/taxe vamale (impozit aplicat bunurilor importate cu scopul de a sprijini firmele naționale);
 • accize (impozit indirect aplicat la vânzarea unui anumit bun);
 • taxa de mediu (un cost suplimentar adăugat la prețul de cumpărare sau de utilizare a produselor ori activităților poluante, cu scopul de a descuraja consumul și producția acestora);
 • impozitul pe câștigurile de capital (un tip de impozit aplicat câștigurilor de capital, adică profiturilor pe care le înregistrează un investitor când cineva vinde un bun de capital la un preț mai mare decât prețul de achiziție);
 • impozitul pe succesiune (un impozit plătit pentru banii sau bunurile imobiliare moștenite în urma decesului unei persoane).

Impozitul încasat intră direct în bugetul național, în timp ce tarifele și taxele vamale sunt încasate la nivel național, dar intră în bugetul UE.

Încep
facultatea

 •  
 •  
 •  

Mă angajez pentru
prima dată

 •  
 •  
 •  

Înființez
o firmă

 •  
 •  
 •  
 
Fiind cetățean al UE, ai dreptul să studiezi la orice universitatea din UE (cu condiția să întrunești cerințele de admitere ale universității respective). Gradul în care universitatea respectivă este finanțată din banii contribuabililor din țara respectivă determină dacă ai sau nu de plătit o taxă de studii. De exemplu, învățământul universitar este gratuit în Scoția, dar în Italia trebuie să plătești (iar fiecare universitate stabilește suma).
 
Află mai multe despre sistemul fiecărei țări de aici.
 
Ți-ai găsit locul de muncă de vis? Felicitări! După cum probabil știi, când începi lucrul începi și să plătești impozit pe venit, în funcție de cât câștigi.

Țara în care îți ai reședința în scopuri fiscale îți poate impozita venitul total din întreaga lume, realizat sau nerealizat. Acesta include salariile, pensiile, beneficiile, veniturile obținute din bunuri imobiliare sau din orice alte surse ori câștigurile de capital din vânzarea de bunuri imobiliare.

Fiecare țară are propria definiție a reședinței în scopuri fiscale:
De obicei se consideră că ai reședința în scopuri fiscale în țara în care petreci mai mult de șase luni pe an;
În cazul în care petreci mai puțin de șase luni pe an într-o altă țară din UE, reședința ta în scopuri fiscale va rămâne, în mod normal, în țara ta de origine.
 
Află de aici se aplică impozitul pe venit dacă petreci timp în mai mult de o țară din UE.
 
Felicitări! Europa are nevoie de mai mulți întreprinzători! Înființarea unei companii în UE este mai simplă acum decât în trecut. Trebuie doar să afli ce obligații fiscale ai – de exemplu solicitarea unui număr de TVA.

 

 

 

Frauda fiscală și evaziunea fiscală

 
 
Când o persoană fizică sau o firmă se sustrage intenționat de la plata impozitului datorat, banii respectivi se pierd din bugetele publice. Acest lucru se întâmplă când o persoană fizică sau o firmă:
 

furnizează în mod intenționat informații false într-o declarație de venituri sau plătește mai puțin decât suma totală;

 

păstrează bani în conturi bancare din străinătate fără a-i declara sau a plăti impozit pentru aceștia;

 

practică o „planificare fiscală agresivă”, exploatând limitele legii pentru a-și reduce la minimum impozitele.

Care sunt consecințele?

Frauda fiscală și evaziunea fiscală limitează capacitatea unei țări de a strânge bani și de a implementa politici economice și sociale. Acest lucru ar putea duce la reducerea finanțării serviciilor publice precum sănătatea sau învățământul.

Guvernul țării mele și UE
cine ce face?

Responsabilitatea combaterii fraudei și evaziunii fiscale îi revine fiecărei țări în parte. Totuși, având în vedere globalizarea tot mai pronunțată a lumii, UE asigură un cadru și sprijin pentru abordarea problemelor fiscale transfrontaliere. Legislația UE facilitează colaborarea între autoritățile fiscale naționale, de exemplu.

Află cum combate UE frauda fiscală și evaziunea fiscală

‘Frauda fiscală și evaziunea fiscală în UE: partea lipsă’: urmărește materialul video.

 

 

 

Contrafacerea

 
Află cum să eviți cumpărarea de produse falsificate

Drepturile de proprietate intelectuală (DPI) asigură răsplătirea eforturilor de creație și de invenție și încurajarea investițiilor în produse noi și mai eficiente. Acestea stimulează crearea de locuri de muncă în actuala economie bazată pe cunoștințe.


Încălcările DPI sunt dăunătoare pentru că reduc veniturile firmelor și ale statelor, sufocă investițiile și inovarea și îngreunează creșterea economică. Acestea cauzează pierderi de locuri de muncă și reducerea creării de bogăție (produs intern brut – PIB). Mai mult, produsele care încalcă DPI riscă să dăuneze consumatorilor, deoarece este mai puțin probabil ca aceste produse să respecte standardele de sănătate și siguranță.

Ghid online de identificare a produselor falsificate

Autoritățile vamale ale statelor membre ale UE sunt în linia întâi în ceea ce privește împiedicarea pătrunderii pe piața UE a bunurilor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală (DPI). Află mai multe despre cadrul legislativ al UE.

Adevăratul preț al bunurilor falsificate’: urmărește materialul video.

 

 
ONG-uri, fundații,
donații caritabile
 

În unele țări poți beneficia de scutiri de impozit când donezi bani unor organizații neguvernamentale (ONG-uri), fundații sau organizații caritabile – de la cele care finanțează cercetări medicale până la cele care întrețin clădirile de patrimoniu.

 

Belgia se numără printre țările în care poți preciza donațiile caritabile în declarația de venituri de la sfârșit de an. În acest caz, o parte din suma donată ți se restituie (cu condiția să fi donat unei organizații caritabile înregistrate). În România, persoanele care realizează venituri din salarii/activități independente pot solicita distribuirea cotei de 2 % din impozitul pe care l-au datorat în cursul anului, pentru susținerea ONG-urilor/unităților de cult/acordarea de burse private.

Date și cifre din întreaga UE

 • În 2015, veniturile din impozite și taxe (inclusiv din contribuțiile sociale) din cele 28 de țări ale UE s-au ridicat la 40 % din produsul intern brut (valoarea monetară a tuturor bunurilor și serviciilor finite produse pe teritoriul unei țări într-o anumită perioadă de timp), reprezentând aproximativ 89 % din veniturile totale ale statelor.
 • În Europa, raportul dintre venitul din impozite și PIB în 2015 a fost cel mai ridicat în Franța (47,9 % din PIB), în Danemarca (47,6 %) și în Belgia (47,5 %). Cotele cele mai mici s-au înregistrat în Irlanda (24,4 %), România (28,0 %), Bulgaria (29,0 %), Lituania (29,4 %), Letonia (29,5 %) și Elveția (28,1 %). Află rezultatele tuturor țărilor UE de aici.
 • Veniturile din impozite și taxe variază de la an la an. Principalele motive sunt schimbările produse în activitatea economică (nivelurile de ocupare a forței de muncă, vânzările de bunuri și servicii etc.) și modificările legislației fiscale (ratele impozitelor, baza de impozitare, praguri, scutiri etc.).
 • Criza economică – alături de măsurile de politică fiscală – a avut un impact uriaș asupra nivelului și a componenței veniturilor din impozite și taxe înregistrate în perioada 2009-2015. Prin urmare, multe țări au fost nevoite să își reducă cheltuielile.
 • Plătești impozit când joci la loto! Unele țări, ca Italia, au stabilit un impozit pe biletele de loterie.