Belastingen
Belasting: definitie en soorten
- inkomstenbelasting (een percentage van individuele inkomsten dat aan de regering wordt betaald);
- verbruiksbelasting: btw (belasting toegevoegde waarde) en accijnzen op tabak, alcohol, energieproducten en bepaalde goederen zoals koffie in Duitsland;
- onroerendgoedbelasting (gebaseerd op de waarde van land en onroerende goederen);
- heffingen/invoerrechten (belasting op ingevoerde goederen bedoeld om nationale bedrijven te ondersteunen);
- accijnzen (indirecte belasting over de verkoop van bepaalde goederen);
- milieubelasting (extra kosten die worden berekend over de prijs voor het kopen of gebruiken van verontreinigende producten of activiteiten, om het verbruik en de productie ervan te ontmoedigen);
- vermogenswinsten (soort belasting die wordt geheven over vermogenswinsten, winst die een investeerder krijgt wanneer hij een kapitaalgoed voor een hogere prijs verkoopt dan de aanschafprijs);
- erfbelasting (een belasting die wordt betaald over het geld of onroerend goed dat je van iemand na zijn of haar overlijden erft).
Het land waarin je bent gevestigd voor belastingdoeleinden kan belasting heffen over je gehele, verdiende of niet-verdiende, wereldwijde inkomen. Dit bestaat uit salaris, pensioenen, uitkeringen, inkomsten uit bezit of uit andere bronnen, of vermogenswinsten uit de verkoop van onroerende goederen.
Ieder land hanteert zijn eigen definitie van fiscale woonplaats:
Belastingfraude en belastingontduiking
opzettelijk valse informatie verstrekt in een belastingaangifte of minder dan het volledige bedrag betaalt;
geld op een buitenlandse bankrekening zet zonder dit aan te geven en er belasting over te betalen;
een "agressieve fiscale planning" doorvoert door de grenzen van de wet te benutten om de belastingaanslag zo laag mogelijk te houden.
Wat zijn de gevolgen hiervan?
Door belastingfraude en belastingontduiking kan een land minder geld innen en minder economische en sociale beleidsmaatregelen doorvoeren. Dit kan leiden tot bezuinigen op financiering van openbare diensten zoals gezondheidszorg of onderwijs.
Mijn regering en de EU
wie doet er wat?Alle landen zijn zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van belastingfraude en -ontduiking. Maar in een steeds meer geglobaliseerde wereld biedt de EU een kader en ondersteuning voor grensoverschrijdende fiscale kwesties. EU-wetgeving maakt samenwerking tussen nationale belastingautoriteiten gemakkelijker.
Zie bijvoorbeeld hoe de EU belastingfraude en belastingontduiking bestrijdt.
„Belastingfraude en belastingontduiking EU: het ontbrekende deel”: bekijk de video.
Namaak
Leer hoe je kunt voorkomen dat je nepproducten koopt
Intellectuele-eigendomsrechten (IER) zorgen dat creativiteit en inventiviteit worden beloond en dat investeringen in nieuwe en efficiëntere producten worden gestimuleerd. Ze bevorderen het scheppen van werkgelegenheid in de huidige op kennis gebaseerde economie.
Inbreuken op IER zijn schadelijk omdat ze de inkomsten van bedrijven en regeringen verlagen, investeringen en innovatie verstoren en de economische groei belemmeren. Ze leiden tot banenverlies en minder vermogensvorming (bruto binnenlands product of bbp). Bovendien kunnen goederen die een inbreuk vormen op het IER schadelijk zijn voor consumenten, omdat ze minder vaak aan de gezondheids- en veiligheidsnormen voldoen dan andere producten.
Online handleiding om nepproducten te herkennen om namaak te herkennen.
De douaneautoriteiten van de EU-lidstaten vormen de eerste linie om te voorkomen dat goederen die inbreuk maken op de intellectuele-eigendomsrechten (IER) de EU-markt binnenkomen. Kijk voor meer informatie over het EU-wetgevingskader.
‘ „De echte prijs van nepgoederen”’: bekijk de video.
stichtingen,
en goede doelen
In sommige landen kun je belastingvermindering krijgen als je geld geeft aan niet-gouvernementele organisaties (ngo's), stichtingen of goede doelen, variërend van instanties die medisch onderzoek financieren tot stichtingen die nationaal erfgoed onderhouden.
In onder andere België en Roemenië kun je aan het eind van het jaar donaties aan goede doelen vermelden in je belastingaangifte. Je krijgt dan een deel terug van wat je hebt gedoneerd (mits je aan een geregistreerd goed doel hebt gedoneerd).