Skip to main content
TAXEDU

Mi az az adózás?

 
Noha az adók különféle formákban léteznek, mindig az állam vagy az önkormányzatok gyűjtik be őket az emberektől és a vállalatoktól. Ezt a pénzt használják utána fel olyan meghatározott létesítmények és szolgáltatások fenntartására, mint amilyenek például a kórházak, az iskolák, a múzeumok, a könyvtárak stb.

Miért jó dolog adót fizetni

 •  
 •  
 •  

Ki dönti el, hogy mekkora adót kell fizetnem?

 •  
 •  
 •  

Milyen adókat fizetünk?

 •  
 •  
 •  
 

Az általad megfizetendő adók mértékét az országod megválasztott politikusai határozzák meg, amikor a parlamentben üléseznek. Az, hogy az emberek képviselői döntenek az adókkal kapcsolatos kérdésekről, az adókat legitimmé teszi. Az adók mértékét és más adózási kérdéseket (az úgynevezett „adóalapot”) a politikusaitok felülvizsgálhatják és módosíthatják.

Tudd meg, hogy ki dönt az országodban az adókról.
Nézd meg a nemzeti adóügyi webhelyet.

 
 
Személyes adózás
Amikor elkezdesz dolgozni, és a fizetésed elér egy bizonyos szintet, „jövedelemadót” kell fizetned. Az összeg azon alapul, hogy mennyit keresel, és országról országra változik.
Belgiumbanpéldául, ha évi 20 600,01 € és 37 750 € között keresel, akkor a jövedelemadó mértéke 45%. Ausztriában, ha évi 25 001 € és 60 000 € között keresel, akkor a jövedelemadó mértéke 43,2%. Írországban évi 33 800 €-ig a jövedelemadó mértéke 20%, miközben 40%, ha 33 800 € felett keresel.
 
Ingatlanadó
Ha valakinek van egy háza, lakása, épülete vagy földje, vagy ilyet örököl, akkor ezek adóköteles tulajdonok. A tulajdon után minden EU-országban adót kell fizetni.
 
Társasági adó
A cégek adóját, amit társasági adónak hívnak, minden vállalatnak, klubnak, szövetkezetnek és jogi személyiséggel nem rendelkező egyesületnek be kell fizetnie az után a haszon után, amit elérnek. A konkrét szabályokat a nemzeti hatóságok határozzák meg, és nem minden országban ugyanolyanok.
 
Környezetvédelmi adó
Ez a környezetszennyezésre vonatkozik. Minél magasabb adót kell fizetned, amikor környezetszennyező termékeket vásárolsz vagy használsz, annál kisebb a valószínűsége, hogy megvásárlod vagy használod őket. Úgyhogy az adó eltántorítja az embereket a környezetre ártalmas viselkedéstől. Az esetek többségében ezt az adótípust energiatermékekre, gépjárművekre, a levegőt és a vizet szennyező termékekre stb. vetik ki.
 
Fogyasztási adó, általános forgalmi adó (ÁFA)
Az EU-nak egységes szabályai vannak az ÁFÁ-ra, de ezeket a különböző országok különbözőképpen alkalmazhatják. Az ÁFÁ-t általában minden áru és szolgáltatás után meg kell fizetni.
 
Az adót minden alkalommal megfizeted, amikor online vásárolsz valamit, vagy amikor utazol
Az utazók számára általában megengedett, hogy egy bizonyos érték- vagy összeghatárig árukat vigyenek magukkal. Az e határ fölötti árukra vámot kell fizetni.
Ha online vásárolsz árut egy másik országból, akkor lehetséges, hogy vámot kell fizetned, annak függvényében, hogy az árut melyik országból kapod meg.

     Az Európai Unión belülről érkező árukért nem kell vámot fizetned. Ha azonban egy EU-n kívüli országból, vásárolsz egy terméket, azzal végső soron importőrré válsz. Ez azt jelenti, hogy ki kell fizetned a vámot és a jövedéki adót, valamit az általános forgalmi adót (ÁFA).


 
 

Igaz, hogy volt olyan idő az emberiség történetében, amikor senki sem fizetett adót. De ez az ősemberek korában volt! Akkoriban az embereknek saját maguknak kellett megvédeni a családjukat, saját maguk vadásztak, építették fel a házukat stb. – anélkül, hogy bárki is segített volna nekik ebben.

A vadászó-gyűjtögetőktől a városlakókig
Lépésről lépésre az emberek elkezdtek együtt falukban, majd városokban élni. Létrehoztak egymás között egy „társadalmi szerződést”, melynek alapján támogatást nyújtottak a közösségnek.

Ez a támogatás magában foglalja az utak építését, a gyermekek tanítását, a gondoskodást a betegekről – csupa olyan dolgot, ami megkönnyíti az életünket. Ezeknek a szolgáltatásoknak az árához mindenkinek hozzá kell járulnia, és ezt adók befizetése révén teszik meg.

Az adók befizetése olyasmi, mint amikor nyaralni mész a barátaiddal

Kiruccantál már valaha is a barátaiddal valahová?
Amikor legközelebb ezt teszed, kérj meg mindenkit arra, hogy fizessenek be valamennyit a közösbe, és ezt a pénzt használd fel majd olyan közös kiadásokra, mint amilyen például egy közös ebéd. Ez így sokkal egyszerűbb, mint folyton kiszámolni, hogy ki-ki mennyivel tartozik az ebéd után! A kormányzat ugyanígy egyszerűsíti le a polgárok életét az összegyűjtött pénzből.

Civil szervezetek, alapítványok, és jótékonysági adományok

Néhány országban, amikor civil szervezeteknek, alapítványoknak vagy jótékonysági szervezeteknek adsz pénzt – az orvosi kutatásokat finanszírozóktól kezdve egészen a műemlék jellegű épületeket fenntartókig –, akkor adókedvezményt kapsz.

 

Belgium és Románia kettő azok közül az országok közül, ahol az év végén az adóbevallásodban feltüntetheted, hogy milyen jótékonysági adományokat adtál. Ebből valamennyit aztán visszatérítenek a számodra (felvéve, hogy valamilyen bejegyzett jótékonysági szervezetet támogattál).

 

Mi az az adóelkerülés és az adócsalás?

Az Európai Unió szerepe

Az adók beszedése és az adócsalás, valamint az adóelkerülés elleni küzdelem mind a nemzeti kormányok feladata.

Az EU szerepe abban áll, hogy felügyeli az adott ország kormánya által hozott adópolitikák végrehajtását. Ezzel egy időben az EU olyan területeken is aktív, mint a cégek egymáshoz viszonyított méltányos adóztatása, valamint az ÁFA.

Mik azok a szellemi tulajdonjogok és mi az a hamisítás?

Segíts Tinának a helyes döntés meghozatalában!
Első példa

Tina szeretné meghallgatni Lady Lala új albumát.

Mit tanácsolnál neki?

 • Menjen el egy boltba, és vegye meg az albumot.
 • Töltse le egy törvényes letöltési platformról.
 • Menjen el egy klassz webhelyre, ahol minden zene ingyen van, ahogy azt egy barátja ajánlotta.
 • Ne töltse le az albumot. Tinának valamilyen törvényes, folyamatos átvitelű (streaming) platformon kellene azt meghallgatnia.

Ha az ‘1.’, ‘2.’ vagy a ‘4.’, lehetőséget választottad, biztos lehetsz benne, hogy Lady Lalának előnyére válik Tina választása.

Ha az ‘3.’, lehetőséget választottad, akkor valószínű, hogy az a webhely úgy tette elérhetővé Lady Lala zenéjét, hogy arra nem kapott tőle felhatalmazást.

 
Második példa

Tina szeretné megvásárolni a legújabb „Lady Lala” fülhallgatót és pólót.

Mit tanácsolnál neki?

 • Keresse fel Lady Lala webhelyét, és vásárolja meg a termékeket;
 • Vásárolja meg egy olyan elárusítóhelyen, amiről a barátja, Dávid beszélt – ott igazán olcsó!
 • Menjen el Lady Lala koncertjére, ami két hónap múlva lesz, és vásárolja meg ott a termékeket.

Ha az ‘1.’ vagy a ‘3.’, lehetőséget választottad, biztos lehetsz benne, hogy Lady Lalának előnyére válik Tina választása.

Ha az ‘2.’, lehetőséget választottad, valószínű, hogy az olcsó póló és fülhallgató mindkettő hamisítvány.

Szóval... mi is az a hamisított termék dióhéjban?

Az egy olyan termék, amely egy másik, eredeti terméket utánoz le (például sportcipőket), és amelyet aztán hamisítványként értékesítenek. Ez nem csak ruha lehet – zenék, szoftverek, gyógyszerek, autók, repülőgép-alkatrészek, játékok, elektronikai termékek stb. mint lehetnek hamisítványok.

...és mik azok a szellemi tulajdonjogok?

Mivel Lady Lala készíti a saját albumait, a zenéi az „övéi”. Ezt nevezzük „szellemi tulajdonjognak”.

Hogyan kerülhetem el, hogy hamisítványokat vásároljak?

 
 
 

Tények és adatok szerte Európából

 •  
 •  
 •  
 • 2015-ben az adóbevétel (beleértve a társadalombiztosítási járulékokat is) a uniós országban a bruttó hazai termék 40%-át tette ki, és a teljes kormányzati bevétel 89%-át.
 • Európában a 2015. évi adóbevétel GDP-hez viszonyított aránya a legmagasabb Franciaországban (a GDP 47,9%-a), Dániában (47,6%) és Belgiumban (47,5%) volt. A legalacsonyabb Írországban (24,4%), Romániában (28,0%), Bulgáriában (29,0%), Litvániában (29,4%), Lettországban (29,5%) és Svájcban (28,1%) volt.
 • Az adóbevételek évről évre változnak. Ennek fő okai a gazdasági tevékenységekben (foglalkoztatás szintje, áruk és termékek értékesítése stb.) és az adószabályozásokban (adók mértéke, adóalap, küszöbértékek, mentességek stb.) bekövetkező változásokban keresendők. Ezek hatással vannak a kormányzatnak a kiadásokra rendelkezésre álló keretére.