Skip to main content
TAXEDU

Mitä verot ovat?

 
Veroja on monenlaisia, mutta niitä kerää kansalaisilta ja yrityksiltä aina valtio. Kerätyillä varoilla rahoitetaan sairaaloiden, koulujen, museoiden ja kirjastojen kaltaisia laitoksia ja palveluja.

Miksi verojen maksaminen on hyvä asia

 •  
 •  
 •  

Kuka päättää veron määrästä?

 •  
 •  
 •  

Mitä veroja maksamme?

 •  
 •  
 •  
 

Veroprosenteista päättävät vaaleilla valitut kansanedustajat kussakin maassa. Se, että kansan valitsemat edustajat päättävät veroasioista, antaa verotukselle oikeutuksen. Nämä poliitikot voivat tarkistaa ja muuttaa verokantoja ja muita verojärjestelyjä (veroperusteita).

Ota selvää, kuka omassa maassasi päättää, mitä verotetaan.
Tutustu oman maasi verohallinnon verkkosivustoon.

 
 
Henkilökohtainen verotus
Kun menet töihin ja ansiosi nousevat tietylle tasolle, sinun on maksettava tuloveroa. Veron määrä perustuu siihen, miten paljon ansaitset, ja vaihtelee maasta toiseen.
Esimerkiksi Belgiassa, tuloverokanta on 45 %, jos ansaitset 20 600,01–37 750 euroa vuodessa. Itävallassa tuloverokanta on 43,2 %, jos ansaitset 25 001–60 000 euroa. Irlannissa tuloverokanta on 20 %, jos ansaitset enintään 33 800 euroa vuodessa, ja 40 % jos ansaitset enemmän kuin 33 800 euroa.
 
Kiinteistövero
Jos henkilö omistaa tai perii talon, huoneiston, rakennuksen tai maata, hänellä on kiinteistö. Kiinteistöistä on maksettava veroa kaikissa EU-maissa.
 
Yhteisövero
Yritysten, kerhojen, osuuskuntien ja rekisteröimättömien yhdistysten on maksettava voitoistaan yhteisöveroa, jota kutsutaan myös yritysveroksi. Kansalliset viranomaiset päättävät yhteisöveroa koskevista säännöistä, jotka eivät ole kaikissa maissa samat.
 
Ympäristövero
Ympäristöverolla puututaan ympäristön pilaantumiseen. Mitä enemmän saastuttavista tuotteista on maksettava veroa, sitä todennäköisempää on, että niiden ostaminen ja käyttö vähenee. Verolla siis vähennetään ihmisten halukkuutta toimia ympäristöä saastuttavalla tavalla. Tätä veroa sovelletaan ennen kaikkea mm. energiatuotteisiin, moottoriajoneuvoihin sekä ilmaa ja vettä pilaaviin tuotteisiin.
 
Kulutusvero, arvonlisävero (ALV)
EU:lla on ALV:tä koskevat yhteiset säännöt, mutta niitä voidaan soveltaa eri tavoin eri maissa. Yleensä ALV:tä maksetaan kaikista tavaroista ja palveluista.
 
Veroa maksetaan kaikista verkko-ostoksista ja matkoista
Matkailijat saavat yleensä tuoda maahan tavaroita, joiden arvo tai määrä ei ylitä tiettyä rajaa.Rajan ylittävästä osasta on maksettava tullia.
Jos ostat verkosta tavaraa ulkomailta, voit joutua maksamaan tullia. Tämä riippuu siitä, mistä maasta tavarat lähetetään.

     Tullia ei peritä tavaroista, jotka tulevat Euroopan unionin alueelta.Jos ostat tuotteen EU:n, ulkopuolisesta maasta, olet käytännössä maahantuoja. Tämä tarkoittaa, että sinun on maksettava tavarasta arvonlisäveron lisäksi tulli ja valmistevero.


 
 
 

On totta, että ihmiset eivät ole aina maksaneet veroja. Se oli tosin myös luolamiesten aikaa! Silloin ihmisten oli suojeltava perhettään, metsästettävä, rakennettava asumuksensa ja tehtävä paljon muuta – täysin ilman tukea.

 

Metsästäjä-keräilijöistä kaupunkilaisiin

Ihmiset alkoivat vähitellen muodostaa kyliä ja myöhemmin kaupunkeja. He tekivät nk. yhteiskuntasopimuksen, joka takasi yhteisön tuen.

 

Tuki tarkoittaa esimerkiksi teiden rakentamista, lasten kouluttamista ja sairaista huolehtimista – asioita, jotka helpottavat meidän kaikkien elämää. Kaikkien on osallistuttava näiden palvelujen rahoittamiseen maksamalla veroja.

Verojen maksamista voisi verrata lomailuun ystävien kanssa.

 

Oletko koskaan lähtenyt reissuun ystäviesi kanssa?

Kun seuraavan kerran teette niin, ehdota, että kaikki laittavat säästöpossuun rahaa, joka sitten käytetään ruokaan ja muihin yhteisiin menoihin. Se on paljon helpompaa kuin laskea jokaisen aterian ja kauppakäynnin jälkeen, miten paljon kukin on velkaa. Samalla tavalla valtio kerää rahaa helpottaakseen kansalaisten elämää.

Kansalaisjärjestöt, säätiöt ja hyväntekeväisyysjärjestöt

Joissakin maissa voi saada verohelpotuksia, jos lahjoittaa rahaa kansalaisjärjestöille, säätiöille tai hyväntekeväisyysjärjestöille – jotka voivat esimerkiksi rahoittaa lääketieteellistä tutkimusta tai vaalia historiallisesti arvokkaita rakennuksia.

 

Esimerkiksi Belgiassa ja Romaniassa tällaiset hyväntekeväisyyteen annetut lahjoitukset voi mainita vuoden lopussa tehtävässä veroilmoituksessa. Silloin osan lahjoittamistaan varoista saa takaisin (edellyttäen, että lahjoitus on tehty rekisteröidylle hyväntekeväisyysjärjestölle).
Mitä ovat veronkierto ja veropetos?

Euroopan unionin rooli

Valtiot ovat vastuussa sekä verojen kantamisesta että veropetosten ja veronkierron torjumisesta.

EU:n tehtävänä on valvoa jäsenvaltioiden veropolitiikkojen täytäntöönpanoa. Myös yrityksiä koskevien verojen oikeudenmukaisuus ja ALV kuuluvat EU:n toiminta-alaan.

Mitä ovat immateriaalioikeudet ja tuoteväärennökset?

Auta Tinaa tekemään oikea ratkaisu.
Ensimmäinen esimerkki

Tina haluaisi kuunnella Lady Lalan uutta levyä.

Mitä neuvoisit häntä tekemään?

 • Mene kauppaan ja osta levy.
 • Lataa levy laillisesta verkkomyyntipalvelusta.
 • Minna sõbra soovitatud lahedale veebisaidile, kus kõik muusika on tasuta.
 • Älä lataa levyä vaan kuuntele se laillisen suoratoistopalvelun kautta.

Jos vastasit ‘1’, ‘2’ tai ‘4’, voit olla varma, että Lady Lala hyötyy Tinan ratkaisusta.

Jos vastasit ‘3’, kyseinen sivusto todennäköisesti tarjoaa musiikin kuunneltavaksi ilman Lady Lalan lupaa.

 
Toinen esimerkki

Tina haluaisi ostaa uusimmat Lady Lala -kuulokkeet ja -T-paidan.

Mitä neuvoisit häntä tekemään?

 • Mene Lady Lalan verkkosivustolle ja osta tuotteet sieltä.
 • Osta ne torimyyjältä, josta ystäväsi David kertoi ja joka myy niitä uskomattoman halvalla.
 • Mene kahden kuukauden kuluttua järjestettävään Lady Lalan konserttiin ja osta tuotteet sieltä.

Jos vastasit ‘1’ tai ‘3’, voit olla varma, että Lady Lala hyötyy Tinan ratkaisusta.

Jos vastasit ‘2’, torilla halvalla myytävät T-paita ja kuulokkeet ovat todennäköisesti väärennettyjä.

Mikä siis on tuoteväärennös?

Tuoteväärennös on alkuperäistä tuotetta (esimerkiksi urheilukenkiä) jäljittelevä, myynnissä oleva tuote. Tuoteväärennöksiä ei tehdä pelkästään vaatteista, vaan myös esimerkiksi musiikki, ohjelmistot, lääkkeet, auton- ja lentokoneen osat, lelut tai elektroniikka voivat olla väärennettyjä.

...entä immateriaalioikeudet?

Koska Lady Lala tekee omat levynsä, niiden sisältämän musiikin katsotaan olevan hänen omaisuuttaan. Tätä kutsutaan immateriaalioikeuksiksi.

Miten voin välttää ostamasta tuoteväärennöksiä?

 
 
 

Tietoja ja lukuja eri puolilta Eurooppaa

 •  
 •  
 •  
 • Vuonna 2015 verotulojen (mukaan lukien sosiaaliturvamaksut) osuus EU-maan oli 40 %.bruttokansantuotteesta (BKT) , verotulojen osuus valtion kokonaistuloista oli noin 89 %.
 • Vuonna 2015 verotulojen osuus BKT:sta oli Euroopan maista suurin Ranskassa (47,9 % BKT:sta), Tanskassa (47,6 %) ja Belgiassa (47,5 %). Se oli pienin Irlannissa (24,4 %), Romaniassa (28,0 %), Bulgariassa (29,0 %), Liettuassa (29,4 %), Latviassa (29,5 %) ja Sveitsissä (28,1 %).
 • Verotulojen määrä vaihtelee vuosittain. Eniten siihen vaikuttavat muutokset talouden toiminnassa (esimerkiksi työllisyysaste ja tavaroiden ja palvelujen myynti) ja verolainsäädännössä (esimerkiksi verokannat, veroperusteet, raja-arvot ja verohelpotukset). Muutokset vaikuttavat valtion menobudjettiin.