Skip to main content
TAXEDU

O projektu Taxedu

O projektu TAXEDU

 

O čemu je riječ na ovoj mrežnoj stranici?

Naziv ovog portala – TAXEDU – izveden je iz riječi „Tax” (porez) i „Education” (Obrazovanje).

TAXEDU je pilot projekt Europske unije. Njegov je cilj obrazovati mlade europske građane o porezu i o njegovom utjecaju na njihove živote.

Prilagođenim informacijama portal cilja na tri dobne skupine:

  • Djeca: objašnjavanje poreza i prednosti koje svatko svakodnevno osjeća. Odjeljak sadržava neke iznenađujuće i zabavne činjenice o porezu diljem Europe kako bi učenje bilo zabavno. Jezik je jednostavan i pristupačan.
  • Tinejdžeri: opisivanje poreza i prednosti u svakodnevnom životu. Odjeljak sadržava više pojedinosti od onog za djecu, kao i konkretne primjere koji odgovaraju interesima tinejdžera (preuzimanje glazbe, kupovina preko interneta, itd.).
  • Mladi: informacije koje se odnose na ovu određenu fazu života, u kojoj mladi ljudi postaju odrasle osobe (moraju li plaćati porez kada kreću na sveučilište, pokreću svoje poslovanje, rade u drugoj zemlji, itd.).

Informacije se prenose putem igrica, materijala za e-učenje i isječaka za mikroučenje kako bi mladi Europljani mogli na zabavan i zanimljiv način učiti o različitim oblicima poreza i povezanim pitanjima (porezna prijevara, utaja poreza, itd.).

Kutak za učitelje pruža izvore, savjete i trikove za učenje o porezu i njegovim prednostima u školi.

 

Zašto ova stranica?

Ciljevi mrežnog portala TAXEDU jesu:

  • pridonijeti obrazovanju mladih europskih građana u području poreza;
  • smanjiti broj utaja poreza i poreznih prijevara diljem Europe boljim informacijama i obrazovanjem u tom području;
  • pružiti europskim građanima informacije o uslugama i mogućnostima koje su dostupne zahvaljujući porezu (obrazovanje, zdravstvena skrb, itd.).

 

Tko smo?

Projekt je vodio Europski parlament i Europska komisija (Glavna uprava za oporezivanje i carinsku uniju) uz sudjelovanje nacionalnih poreznih uprava. Ono što je najvažnije, tijekom izrade ove stranice zatraženi su savjeti mladih Europljana koji su pružili povratne informacije o obrazovnom sadržaju.

 

Klikom na poveznice za preuzimanje možete pronaći: