Skip to main content
TAXEDU

Skatt, vad är det?

 

Skatt är de pengar som staten samlar in och använder till människor som bor i samma stad eller land. De kan användas till att bygga vägar, skolor, parker och platser som vi inte skulle klara oss utan. Hur mycket som samlas in beror på hur mycket pengar människorna har.

Hur påverkar skatter mitt liv?

Utan skatter skulle det finnas mycket mindre pengar till att betala för de här sakerna.
 

 

 

 

Klicka på aktiviteterna här ovanför för att se hur skatterna har hjälpt till.
museum

Tänk på alla de vackra tavlorna eller dinosauriemodellerna. Hur tror du att museet betalar för dem? Om besökarna betalar entréavgift så hjälper det till att betala för museet, men det räcker inte! Resten betalas vanligtvis av skatter.

skolan

När du går i skolan använder du material som du får av lärarna och leker på lekplatser som byggts av skolan. Med hjälp av skatterna är detta möjligt.

bussen

Kollektivtrafik som bussar, spårvagnar, tunnelbana och tåg betalas också med skattepengar.

cykelbana

De som bygger cykelbanor får betat med pengar som kommer från skatter. Den asfalt och färg som används för att bygga dem betalas också med skattepengar!

sjukhuset

Kostnaden för sjukhus betalas på olika sätt i varje land. Men oftast så kommer pengarna från skatten som människor betalat. Kostnader som det kan handla om är allt från att bygga sjukhusen till läkare, sköterskor, dyr utrusning och forskning. Alla kostnaderna beror på att man vill rädda liv.

Vem betalar skatt?
Skatt betalas i regel av de människor som kan bidra.
Till exempel ger människor som arbetar en del av det de tjänar till staten.
Betalar företag skatt?
Din bagare, din slaktare, den lokala bonden och ägaren till din godisaffär betalar alla skatt!
Betalar mina föräldrar skatt?
Ja, de betalar skatt. Hur mycket de betalar beror på hur mycket de tjänar.
Betalar jag skatt?
Har du köpt några spel, godis eller tidningar på sista tiden? Då betalade du skatt, "mervärdesskatt", eller "moms" som det brukar kallas. Moms läggs till på priset på det mesta man köper. Du ser hur mycket skatt du betalat på det kvitto du får när du betalar.

Vad händer om jag inte betalar skatt?

 

En del försöker att smita från att betala den skatt de ska betala. Det kallas 'bedrägeri' och/eller 'fusk'.

Tänk dig om alla i din klass skulle ge ett av sina favoritspel till skolan så att alla barn kunde spela det. Om du gav skolan ett av dina spel men andra i din klass inte gjorde det, vad skulle du tänka?

När alla betalar skatt, får alla nytta av det.

Skulle du vilja ha ett liv utan skatt?

 
Ingen skatt skulle betyda mindre säkerhet och kultur, färre vägar, sjukhus, skolor, museum, offentliga bibliotek och bussar, mindre rent vatten, o.s.v.

Europeiska unionens roll

EU har 28 medlemsländer. Varje land har sin egen historia, geografi och kultur - och varje land har sitt eget skattesystem.

Det är ditt land som hjälper till att samla in skatten och stoppa skattebedrägeri och skattefusk i ditt land. EU hjälper till att göra det lättare för de olika länderna i EU att samarbeta och länderna byter information om skatter med varandra.

 

Falska märken

(varumärkesförfalskning)
 
 

Oliver skulle vilja köpa nya skor... han gillar särskilt märket 'Pike'.
Hjälp Oliver fatta rätt beslut om var han ska köpa sina skor.

Han går till 'Pike'-affären, de skor han vill ha kostar 55 euro!
Hans kompis Zora berättar för honom att hon vet ett marknadsstånd där han kan köpa skor som ser nästan likadana ut för 25 euro!
Vad ska Oliver göra?!
-Köpa skorna i 'Pike'-affären?
-Lyssna på sin kompis och köpa skorna i marknadsståndet som Zora berättade om?
Vad ska Oliver göra?!
-Om han köper skorna i ett okänt marknadsstånd, är Oliver inte säker på att han får riktiga 'Pike'-skor eftersom priset är extremt lågt. Det är för bra för att vara sant! Och han kan inte vara säker på att de kommer att hålla hans fötter varma och torra som 'riktiga' Pike-skor.
Vad ska Oliver göra?!
-Om han köper skorna i 'Pike'-affären får han definitivt de skor han har drömt om och han vet att de kommer att hålla länge och hålla hans fötter varma och torra.

Jag vill veta mer om skatter!

Fråga dina föräldrar vilka skatter det betalar och vad de tycker om dem. Hitta aktiviteter och platser som har betalats med skatter.
Vilken organisation samlar in skattepengar i ditt land?
Sök på Internet för att ta reda på det.
Leta efter några ovanliga skatter som fanns förr och som finns nu i olika länder!